2024. október 2., szerda

Megemlékezés a 93 éves korában elhunyt Meszéna György professzor emeritusról

Meszéna György 1931-ben született agrár-értelmiségi családban. A gimnáziumot Pannonhalmán végezte, majd matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

1961-ben pályázat útján került elődünk, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Matematika Tanszékére. 1992-ben az Operációkutatás Tanszék vezetője lett, az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék professzor emeritusaként vonult vissza. Az egyetemen Meszéna György tanított először valószínűségszámítást, majd matematikai statisztikát. Jelentős szerepe volt a terv- matematika szak beindításában, a szak tanszéki és intézeti felelőse is volt.

Már az 1960-as években felismerte a számítógépes alkalmazások jelentőségét, és tanítványait, kollégáit is ösztönözte a programcsomagok megismerésére és használatára. Kutatómunkája szorosan kapcsolódott a matematikai módszerek közgazdasági alkalmazásaihoz, melyek közül három fő téma emelkedik ki: a készletgazdálkodás modellezése, a gazdasági kockázat számítása, a beruházások gazdaságosságának elemzése.

Több tucatnyi személyes tanítványa játszott prominens szerepet a hazai – és benne természetesen az egyetemi – gazdaságmatematikai közélet kialakításában és fejlesztésében.

Sokrétű publikációs tevékenysége mellett a tudományos közéletben is aktív szerepet játszott. Több folyóirat szerkesztőbizottságában volt tag. A Gazdaságmodellezési Társaság elnöke volt 1995-2003 között. Ezt követően örökös tiszteletbeli elnökké választotta a Társaság.

Munkásságáért számos kitüntetést kapott, de legbüszkébb az iskolateremtő munkáját elismerő Krekó Béla díjra (Gazdaságmodellezési Társaság, 2003) és az Egerváry Jenő emlékplakettjére (Magyar Operációkutatási Társaság, 2006) volt. Gyurka, ahogy mindenki ismerte, a Budapesti Corvinus Egyetem Szakszervezeti Bizottságának elnökeként is tevékenykedett, és a Professzori Testület emeritus tagjaként is részt vett az üléseken.

Temetéséről később adunk tájékoztatást.

Budapest, 2024. 10. 01.

A GMT Elnöksége nevében Kovács Erzsébet

Megemlékezés a 93 éves korában elhunyt Meszéna György professzor emeritusról

Meszéna György 1931-ben született agrár-értelmiségi családban. A gimnáziumot Pannonhalmán végezte, majd matematika-fizika szakos tanári dipl...